ROSÓŁ JAJECZNO-CYTRYNOWY Z PULPETAMI RYŻOWYMI

(Youvarlakia Avgolemono)

 

 

 

Danie o tyleż zaskakujące co smaczne. Aromatyczna i pożywna zupa pasuje na każdą okazję.

 

 

 

 



Składniki na pulpety:

  • 400g mielonego mięsa wołowego

  • 1 cebulę, drobno posiekaną lub startą na puree

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku

  • 1 czerstwą bułkę do namoczenia

  • 1 jajko

  • pół szklanki długoziarnistego ryżu

  • natka pietruszki

  • kumin, pieprz, sól

  • świeża mięta

Składniki na rosół:

  • 1l wywaru z drobiu

  • 1 jajko

  • sok z jednej cytryny

  • 1 łyżkę mąki

  1. Bułkę namoczyć, dobrze odcisnąć, połączyć z mięsem i dobrze wymieszać.

  2. Dodać posiekaną cebulę, natkę pietruszki, miętę, ryż (surowy) oraz wszystkie przyprawy i jajko.

  3. Formować kulki nie większe niż wielkości orzecha włoskiego, gdyż pulpety zwiększą swoją objętość, gdy ryż wchłonie cześć wywaru.

  4. W głębokiej patelni lub innym naczyniu o dość sporej średnicy, podgrzać wywar z drobiu. Włożyć do niego pulpety tak by całkowicie zanurzyły się w wywarze.

  5. Przykryć i pozostawić na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

  6. Przy użyciu łyżki cedzakowej wyciągnąć wszystkie pulpety, a pozostały wywar przelać do garnka i wciąż lekko podgrzewać

  7. W naczyniu ubić jajko z łyżką mąki. Dodać sok z cytryny – bardzo powoli, w zasadzie po kropelce.

  8. Sos jajeczno-cytrynowy przelać do rondelka i podgrzać na wolnym ogniu. Stopniowo dodawać wywar pozostały po ugotowaniu pulpetów, cały czas mieszając. Zupa powinna mieć gęstość kremu.

  9. Pulpety wyłożyć do naczynia i polać gęstym rosołem jajeczno-cytrynowym.

  10. Jeśli pulpetów wyjdzie za dużo, można przygotować gęsty sos pomidorowy i zaserwować je jako danie główne.

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.