ZUPA POMIDOROWA (Tomatosoupa)

 

 

To idealna zupa na zimowe dni – gęsta, pożywna i z niespodzianką, jaką dla nas może być widok sadzonego jajka na dnie talerza.
 

 

 

 

 

 

 


Składniki (na 4 osoby):
1,5l rosołu z drobiu z ugotowanymi 2 marchewkami
500ml puree z pomidorów lub 2 puszki pomidorów w zalewie
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
4 jajka
makaron
ser mizithra lub feta, ewentualnie mozarella
natka pietruszki
sól, pieprz

  1. W ciepłym rosole zetrzeć marchewki, dodać puree z pomidorów i koncentrat pomidorowy i doprowadzić do wrzenia.

  2. Wrzucić makaron, a po 2-3 minutach, kiedy makaron zmięknie dodać jajka. Rozbijam je pojedynczo do miseczki i dodaję kolejno do zupy, lekko zsuwając by nie rozdzielić białka od żółtka.

  3. Po ok. 3 minutach jajka powinny być już ścięte. Wyciągnąć delikatnie używając łyżki cedzakowej i położyć na dnie talerza.

  4. Posypać każde serem mizithra i zalać zupą z makaronem. Na wierzchu posypać natką pietruszki.

 

 

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.