MAŁŻE ZAPIEKANE MASŁEM CZOSNKOWYM I SEREM

 

 

 

Jest to idealny przepis na małże dla osób, które nie lubią ich czyścić. Tym razem narośla na muszlach małż pozostaną bez znaczenia dla smaku potrawy, więc możemy pominąć tę niezbyt pasjonującą czynność.
 

 

 

 


Składniki:

  • 0,5kg żywych małż w muszlach

  • 25g miękkiego masła

  • 5 ząbków czosnku

  • ser do zapiekania

  • natka pietruszki

  • sól

  1. Odrzucić małże z uszkodzonymi lub otwartymi muszlami. Pozostałe gotować w lekko osolonej wodzie z oliwą przez ok. 15 minut.

  2. W międzyczasie przygotować masło czosnkowe z odrobiną natki pietruszki. Jeśli nie mamy miękkiego masła to można je wstawić do mikrofali na bardzo krótką chwilę. Nawet jeśli się trochę rozpuści to będzie je wygodniej nakładać na muszle.

  3. Rozgrzać piekarnik do 200C.

  4. Małże, które się nie otworzyły należy odrzucić. Pozostałe odcedzić i otworzyć każdą z muszli. Małża pozostanie na jednej z połówek.

  5. Połówki małż ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na każdą z nich nakładać masło czosnkowe i przykrywać niewielkim kawałkiem sera.

  6. Zapiekać przez ok. 10 minut aż do łagodnego rozpuszczenia się sera.

  7. Podawać posypane natką pietruszki.

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.