ŁOSOŚ W CYTRUSOWEJ OPRAWIE

(Psari tiganito me lemoni)

 

 

W tym przepisie dobrze sprawdza się tuńczyk oraz łosoś. Sok z pomarańczy dodaje lekkości, a zwyczajny z pozoru stek z ryby nabiera wykwintności. Czas przygotowanie (bez marynowania) to raptem 15 minut.
 


Składniki:

  • 2 steki z łososia (lub tuńczyka)

  • sok z 1 cytryny

  • sok z ½ pomarańczy

  • oliwa z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz cytrynowy

  • natka pietruszki

  1. Oliwę (3 łyżki) wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz cytrynowy. Dodać kawałki ryby, wymieszać z marynatą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

  2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać połowę marynaty i gdy całość będzie rozgrzana dodać rybę. Ryba będzie gotowa, gdy łączny czas jej obsmażania wyniesie ok. 10-15 minut (w zależności od grubości przygotowywanej porcji).

  3. W połowie duszenia dodać sok z pomarańczy, pokrojone ząbki czosnku i odrobinę natki pietruszki.

  4. Podawać na gorąco. Doskonale sprawdza się w zestawie z sałatką z pomidorami i opiekaną fetą.

 

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.