CHRUPIĄCE PLASTRY CUKINI (KOLOKYTHAKIA TIGANIKA)

 

 

Jedna z moich ulubionych przystawek. Idealna z tzatzikami.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 2 cukinie

  • mąka

  • 1 jajko

  • sól

  • olej do głębokiego smażenia
     

 

  1. Cukinie umyć (nie obierać) i pokroić w paski lub/i krążki o grubości poniżej 5mm.

  2. Tak pokrojoną cukinię włożyć do woreczka foliowego lub zapakować w przeźroczystą folię przekładając nią każdy pasek/krążek i włożyć na 30 min. do zamrażalni.

  3. Przygotować gęste ciasto ala naleśnikowe. W blenderze wymieszać pół szklanki wody, pół szklanki mąki, jajo, sól.

  4. Rozgrzać olej we frytownicy lub w garnku z głębokim dnem.

  5. Wyciągnąć cukinię z zamrażarki, każdy plaster/krążek zanurzyć w cieście by pokrył się całkowicie masą i wrzucać na bardzo rozgrzany olej.

  6. Gdy ciasto zacznie lekko brązowieć odwrócić na drugą stronę i smażyć już bardzo krótko do uzyskania złotego koloru ciasta.

  7. Cukinię wyciągać przy użyciu łyżki cedzakowej i odsączyć nadmiar tłuszcz na papierze kuchennym.

  8. Serwować bardzo ciepłe i nie dziwić się, że szybko znikają.

 

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.