FASZEROWANE LIŚCIE KAPUSTY W SOSIE JAJECZNO-CYTRYNOWYM

(Lahanodolmades me avgolemono)

 

Dolmades, czyli nadziewane liście, w zimie przypominają nasze gołąbki, gdyż do nadziewania wykorzystywana jest głównie biała kapusta, można również spotkać nadziewaną sałatę, a ponadto w tej wersji będą one nadziewane mięsem i ryżem. Latem najczęściej spotka się nadziewane liście winogron bądź kwiaty cukini, czasem również liście kapusty, ale już w wersji bezmięsnej.
Charakterystyczny sos na bazie cytryn i jajek przygotowywany jest oddzielnie i powinien mieć konsystencję beszamelu.

 

 



Składniki na dolmades:
1 duża biała kapusta (najlepiej niezbyt zbita)
750g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
1 pęczek natki pietruszki
1 szklanka ryżu (najlepiej krótkoziarnistego)
2 cebule (pokrojone w kostkę)
1 szklanka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Składniki do sosu (na 6-8 dolmades):
1 łyżka mąki
2 jajka
25 g masła (2 łyżki)
sok z 2 cytryn
sól

 

  1. Ostrym nożem wyciąć głąb.

  2. Włożyć kapustę do posolonej gotującej się wody i obgotować po 5 minut z obu strony.

  3. Wyciągnąć ostrożnie kapustę i usunąć wystarczająco miękkie liście, pozostałą część włożyć na kolejne 5 minut do gotującej się wody i tak do momentu obrania całej główki.

  4. Usunąć twardą część każdego z liści. Te, które nie nadają się faszerowania przydadzą się do wyłożenia garnka by zabezpieczyć przed przypaleniem się dolmades. Dolmades są z założenia mniejsze od gołąbków, więc duże liście śmiało można przeciąć na pół.

  5. Mięso mielone połączyć z posiekaną natką pietruszki, cebulą (ja wcześniej ją duszę), połową szklanki oliwy, ryżem, solą i pieprzem do smaku. Lubimy bardziej wyraziste smaki, więc zawsze dodaję paprykę w proszku, przeciśnięty czosnek oraz odrobinę kuminu. Można dodać odrobinę wody by masa była bardziej miękka i sprężysta.

  6. Naczynie, w którym będą gotować się dolmades wyłożyć niewykorzystaną kapustą. Farsz nakładać na liść, zawinąć boki do środka i zrolować do samego końca. Układać ciasno w naczyniu.

  7. Zalać całość gorącą wodą z pozostałą oliwą. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godziną.

  8. Delikatnie wyciągną dolmades z naczynia odcedzają je z wywaru, który pozostawiamy na wolnym ogniu.

  9. Czas przygotować sos, którego przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Należy jednak pamiętać, że należy go zaserwować od raz po zrobieniu.

  10. W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać mąkę i całość wymieszać na jednolitą masę. Kolejno solimy i dodajemy gorący wywar z dolmades (ok. 1,5 szklanki), całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

  11. Jajka ubijamy, dodając do nich stopniowo sok z cytryn. Gdy całość będzie dobrze połączona wlewamy do bardzo gorącego wywaru, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy. Sos powinien mieć konsystencję sosu beszamelowego, gdyby był za gęsty można dodać więcej wywaru z dolmades.

  12. Polać dolmades i smacznego!

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.