KARCZOCHY W LEKKO SEROWEJ PANIERCE (Αγκινάρες)

 

Sezon na karczochy jest dość krótki, więc jeśli będą Państwo w Grecji od kwietnia do końca maja to warto spróbować tych wyjątkowych warzyw. Ich wygląd wskazuje raczej na kwiat, który powinien wylądować w wazonie a nie na talerzu - nic bardziej mylącego. To, że nadszedł czas na karczochy można łatwo zauważyć, gdyż na każdym rogu stoją furgonetki wypełnione tymi warzywami. Nie jest to jednak tani przysmak, gdyż cena pojedynczej sztuki wynosi prawie 1 EUR. Można również użyć karczochów mrożonych, szczególnie jeśli nie mamy czasu na ich pracochłonne czyszczenie, gdyż w przepisie wykorzystywane są ich "serca". Karczochy obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
 

 


Składniki (2 osoby):

  • 5-6 karczochów

  • 1 jajko

  • sok z 1 cytryny

  • 100g twardego sera

  • bułka tarta

  • sól, pieprz, oregano

  • tłuszcz do smażenia

  • ostry nóż :)

 

  1. W miseczce przygotować sok z cytryny z wodą. Tu trafią karczochy zaraz po ich oczyszczeniu by zapobiec ich czernieniu.

  2. Z karczochów odcinamy łodygę oraz wszystkie okalające serce płatki - są one dość twarde, więc ostry nóż będzie nieodzowny.

  3. Pozostaje nam "serce" z miękkimi włoskami na górnej części. Włoski również odcinamy i "serce" karczochów wrzucamy do soku z cytryny z wodą.

  4. Gdy wszystkie karczochy zostaną obrane, wrzucamy je na gotującą się osoloną wodę na 15 minut.

  5. Następnie odcedzamy i wystudzamy. W tym czasie należy roztrzepać jedno jajko, a bułkę tartą wymieszać z serem startym na grubych oczkach.

  6. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Każdą połówkę "serca" zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej z serem.

  7. Smażymy na każdej stronie do zarumienienia, odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.

  8. Serwujemy ciepłe. Uwaga na palce - grozi odgryzieniem :).

 

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.