HORTA STAMNAGATHI (Χόρτα σταμναγκάθι)

 

 

 

Horta to dziko rosnące jadalne zieleniny, które Grecy zbierają na wzgórzach. Każda pora roku charakteryzuje się innym rodzajem horty – od jesieni do wczesnej wiosny jest czas na „stamnagathi”. Roślina ta zbliżona jest wyglądem do dzikiej cykorii. Jeśli chcą Państwo użyć zamienników to polecam szpinak, roszponkę, dziką rokietę, rukwię wodną. Letnie rodzaje horty często spożywane są na surowo polane świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, zimowe zawsze na ciepło.
 


Składniki:

  • 0,4kg świeżej zieleniny (można ją przechowywać w lodówce przez 4-5 dni po zbiorze)

  • 4 łyżki stołowe oliwy najwyższej jakości

  • sok z 0,5 cytryny

  • sól

  • cytryna do przybrania
     

  1. Zebraną zieleninę należy bardzo dobrze wypłukać, kilkakrotnie zmieniając wodę do uzyskania pełnej jej klarowności.

  2. Odciąć stwardniałe końcówki u nasady (horta ma zawsze układ liści jak mlecz) oraz wszystkie brązowe liście.

  3. Najlepiej wybrać największy garnek, napełnić go w ¾ wodą i zagotować. Kiedy tylko woda zacznie bąbelkować, dodawać stopniowo hortę, która sporo straci na objętości. Ostrożnie wymieszać.

  4. Kiedy woda się zacznie gotować pozostawić całość na ogniu przez kolejne 5 minut. Zalać zimną wodą i ponownie doprowadzić do wrzenia. Czynność tę powtórzyć. To działanie ma na celu dokładne oczyszczenie zieleniny i pozbycie się gorzkiego smaku.

  5. By uzyskać całkowitą miękkość horty należy ją gotować bez przykrycia przez ok. godzinę.

  6. Odcedzić i serwować z tradycyjnym dressingiem – oliwa, sól i sok z cytryny. Jeśli serwujemy hortę jako danie główne a nie przystawkę, należy ją podawać z gotowanymi ziemniakami, jajkami na twardo, serem graviera lub fetą i oczywiście chlebem do maczania sosu.
     

 

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.