NAPOJE   

kawy, napoje bezalkoholowe, wina, piwa i inne napoje alkoholowe

 

NAPOJE BEZALKOHOLOWE

            KAWY

Sztandarową odmianą kawy serwowanej chyba we wszystkich kawiarniach i tavernach w  Grecji jest niewątpliwie kawa po grecku. Drobno zmielone ziarna kawy charakteryzują się niesamowitym aromatem. Kawa przygotowywana jest w specjalnym tygielku zwanym "briki". Po wlaniu do niego odpowiedniej ilości wody - nieco mniej, niż mieści mała filiżanka przeznaczona do spożycia kawy, wsypujemy jedną łyżeczkę kawy oraz odpowiednią ilość cukru (w Grecji najczęściej występują trzy opcje: sketo-bez cukru, metrio-średnio słodka/z jedną łyżeczką cukru oraz gliko-słodka/z dwiema łyżeczkami cukru). Następnie pozostawiamy tygielek na ogniu do momentu zagotowania się wody, po czym po zdjęciu go z ognia, dokładnie mieszamy. Następnie ostukujemy tygielek z zewnątrz, by kawa opadła na dno i znów stawiamy tygielek na ogień. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, ponownie mieszamy kawę i ostukujemy tygielek, po czym znów odstawiamy go na ogień. Po kilku sekundach zawartość powinna znów zacząć wrzeć - ściągamy wówczas tygielek z ognia i przelewamy zawartość do filiżanki. UWAGA: W momencie, gdy woda zmieszana z kawą i ewentualnie cukrem zaczyna wrzeć, bardzo szybko może dojść do wykipienia - dlatego należy bacznie obserwować zawartość tygielka, by na czas zdjąć go z ognia.

 

Wakacje w Grecji bez wypicia frappe się nie liczą. Przynajmniej dla większości znanych mi Pań. Panowie wybierają głównie Mythosa, a wśród dzieci króluje świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy.
Frappe to kawa na zimno przygotowywana na bazie kawy rozpuszczalnej. W Grecji rynek kaw rozpuszczalnych został całkowicie zdominowany przez firmę Nescafe. W menu w dziale napojów na ciepło często znajdziemy pozycję "Nes" i będzie ona oznaczała ciepłą kawę rozpuszczalną. Wyłącznie w Grecji firma Nescafe produkuje wersję kawy z przeznaczeniem do frappe, można z niej również przygotować typową kawę rozpuszczalną na ciepło.

Zamawiając frappe należy przygotować się na 2 podstawowe pytania, które padną ze strony servitorosa (czyli kelnera). Czy kawę słodzimy, a jeśli tak to jak bardzo? Czy kawę pijemy z mlekiem? Te informacje są konieczne do przygotowania kawy, bo słodzimy i dodajemy mleko w trakcie jej przygotowywania. I tak mamy 5 podstawowych wersji kawy frappe:

- sketo, czyli czarna bez cukru,
- metrio me gala, czyli półsłodka z mlekiem,
- gliko choriz gala, słodka bez mleka,
- gliko me gala, czyli słodka z mlekiem,
- metrio choriz gala, półsłodka bez mleka,


Jeśli nie mamy akurat kawy przeznaczonej do frappe to najlepiej wybierać te, które mają konsystencję cukru pudru. Szybciej i lepiej rozpuszczą się w zimnej wodzie.

A oto przepis na frappe:

1. Wlewamy odrobinę zimnej wody (ok. 1cm od dna) do naczynia, w którym będziemy mieszać składniki lub docelowej szklanki.
2. Wsypując półtorej łyżeczki kawy rozpuszczalnej oraz odpowiednią ilość cukru (półsłodka, czyli metrio to jedna łyżeczka i gliko, czyli słodka to 2 łyżeczki).
3. Następnie zawartość należy bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej odpowiednią maszyną do mieszania frappe, bzyczkiem do cappuccino lub po prostu ręcznie łyżką. Ortodoksyjni wielbiciele frappe piją tylko mieszaną ręcznie :).
4. Gdy pojawi się kilkucentymetrowej wysokości pianka, wrzucamy kilka kostek lodu, dolewamy zimną wodę (w Grecji jest to najczęściej schłodzona kranówka, natomiast w Polsce sugerujemy dolać jakąkolwiek niegazowaną wodę butelkowaną) i w zależności od preferencji dodajemy, lub nie odrobinę skondensowanego mleka.
5. Serwujemy ze szklanką wody i widokiem na morze.

 

Coraz częściej Grecy piją kawę rozpuszczalną, a ze względu na fakt, iż tutejszy rynek zdominowany jest przez jednego producenta, nazywają ją po prostu Nes. Sposób przygotowania jest zbliżony do przygotowania frappe. Na dno filiżanki wlewamy odrobinę wrzątku, wsypujemy półtorej łyżeczki kawy rozpuszczalnej i odpowiednią ilość cukru. Następnie mieszamy zawartość filiżanki, najlepiej odpowiednią maszyną do frappe, lub mikserem, do uzyskania charakterystycznej dla podawanej w Grecji kawy rozpuszczalnej, pianki. Kolejnym krokiem jest dolanie do filiżanki wrzątku oraz, w zależności od preferencji, odpowiedniej ilości mleka.

 

            INNE NAPOJE BEZALKOHOLOWE

Przez dwanaście miesięcy w roku w Grecji można nabyć świeże pomarańcze. To dzięki nim zawsze można delektować się wspaniałym smakiem wyciśniętego z nich soku. Z dużą ilością lodu latem gwarantuje niesamowite orzeźwienie.

 

Malotira, zwana herbatą górską, to wywar z ziół, który Grecy piją zazwyczaj, gdy są chorzy. Jednak niezależnie od stanu zdrowia herbata doskonale rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Sposób jej przygotowania jest niezwykle prosty. Do tygielka wrzucamy zioła wcześniej przywiezione z Grecji :), a następnie zalewamy je wrzątkiem. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez kilka minut, aż z tygielka zacznie się unosić aromatyczny zapach. Wyłączamy ogień i przykrywamy tygielek np. spodkiem i zostawiamy na kilka minut. Następnie przez sitko przelewamy zawartość do filiżanki. Malotira smakuje doskonale podana z jedną, lub dwiema łyżkami miodu.

 

Portokalada to gazowana oranżada.

 

Lemonada, czyli lemoniada.

 

Gazoza najbardziej przypomina smakiem gazowane, niemal przezroczyste, niezwykle słodkie napoje z lat osiemdziesiątych :) Doskonała alternatywa dla napojów energetyzujących.

 

Biral to bardzo słodki napój gazowany, zbliżony smakiem do piwa korzennego.

 

 

 

NAPOJE ALKOHOLOWE

            WINA

Wina greckie to oddzielny rozdział. Temu tematowi można by poświęcić wiele miejsca. Zdaniem znawców wina greckie nie należą do najlepszych na świecie. Jednak będąc w Grecji, lub przygotowując w domu kolację w greckim stylu, bez tegoż wina nie sposób się obejść. Niemal w całej Grecji nabyć można wino własnej produkcji. Najpopularniejsze są trzy, pięcio i siedmioletnie. Czerwone, a właściwie brunatne, smakiem wina nie przypomina. Ciężki, niekiedy cierpki smak wytrawnego wina, sprawia, iż latem lepiej je schłodzić przed podaniem. Znacznie lepiej sprawdza się zimą - również jako grzaniec. Białe wino domowe jest już znacznie lepsze. Lekkie w smaku, najczęściej półwytrawne, po schłodzeniu doskonale pełni rolę napoju orzeźwiającego.

Więcej na temat win greckich i nie tylko mogą się Państwo dowiedzieć z niniejszego przewodnika, do którego lektury serdecznie zapraszamy.

 

Chyba najbardziej niepowtarzalny smak z win popularnych w Grecji ma Retsina. Smak ten zawdzięcza żywicy pochodzącej z beczek, w których wino dojrzewa. To białe wino, podawane schłodzone, ma chyba tyle samo zwolenników, co przeciwników. Bez wątpienia można natomiast stwierdzić, że jest to najbardziej charakterystyczne greckie wino białe.

 

            PIWA

Najbardziej kojarzoną z Grecją marką piwa jest Mythos. Wprawdzie browar należący do angielskiej firmy Scottish-Newcastle, która w styczniu 2008 roku została włączona do grupy Heineken, trudno nazwać w pełni greckim, jednak zgodnie z deklaracjami firmy, nie wpłynęło to na smak popularnego Mythosa. Po Mythosa najczęściej sięgają turyści wypoczywający w Grecji, ale także wśród Greków ma on wielu zwolenników. Jego dość wyrazisty smak z pewnością ma szansę zyskać przychylność wytrawnych piwoszy.

 

Jednym z najlepszych produkowanych w Grecji piw jest Zorbas. To pochodzące z Aten piwo nie jest powszechnie dostępne. Jego smak, zbliżony do produkowanego w Czechach Pilsnera Urquella, potrafi pieścić zmysły.

 

Kolejnym produkowanym w Grecji piwem jest Vergina. Jej lekki smak i stosunkowo niska zawartość alkoholu sprawia, że doskonale spełnia rolę orzeźwiającego napoju, który można spożywać w dość dużych ilościach.

 

Trudno znaleźć w Grecji piwo gorsze od Alfy. Na szczęście browar dostrzegł ten problem i od 2008 roku zaczął poprawiać jakość tego piwa. Można je spożyć jako ciekawostkę, jednak należy wcześniej się upewnić, iż jest bardzo dobrze schłodzone.

 

Produkowany na Krecie, w browarach położonych na południe od Rethymnonu, Rethymnian, to piwo niepasteryzowane. Dostępne jest piwo ciemne (zwane Dark) oraz jasne (Blonde). Jakość tych piw ma się nijak w porównaniu do np. polskiego Ciechana, ale będąc na Krecie warto go spróbować - jako ciekawostkę. Przed spożyciem warto sprawdzić datę przydatności do spożycia oraz upewnić się, iż piwo jest dobrze zmrożone.

 

Produkowany w Grecji Heineken jest najlepszym, ogólnodostępnym piwem. Wprawdzie nie dorównuje smakiem Zorbasowi i Fischerowi, jednak ma nad nimi ogromną przewagę - można go nabyć praktycznie w każdym sklepie, barze, kafenionie, czy tavernie.

 

Niekwestionowanym numerem jeden pośród mieszkających na stałe w Grecji cudzoziemców i wielu Greków, jest Amstel. Przyzwoity smak i nieco niższa cena od Mythosa sprawiły, że Amstel zyskał wielu zwolenników.

 

Amstel Light charakteryzuje się niższą zawartością alkoholu, a także ekstraktu, przez co sprawdza się doskonale latem, jako napój chłodząco-orzeźwiający.

 

Amstel Pulse jest obecny na greckim rynku piw zaledwie od kilku lat. Zamysłem browaru było wprowadzenie znaku towarowego kojarzącego się z piwem lepszym, dla nieco wybredniejszych klientów. Rzeczywiście smakiem prześciga większość greckich piw, jednak w naszej ocenie nie należy go równać z Zorbasem, Fischerem, czy nawet Heinekenem.

 

Francuski browar w Grecji? Czemu nie? Otóż jedynym krajem poza Francją, w którym produkowany jest Fischer jest... Grecja. Dlaczego? Ciężko na to pytanie odpowiedzieć, ale należy się z tego cieszyć, gdyż tylko Fischer naszym zdaniem dorównuje smakiem Zorbasowi.

 

            INNE NAPOJE ALKOHOLOWE

Metaxa to brandy. Zdecydowana większość to Metaxa siedmio, pięcio i trzygwiazdkowa (odpowiednio trzy, pięcio i siedmioletnia). Rozgrzewające właściwości sprawiają, że najlepiej smakuje w chłodne dni, jednak zwolennicy jej smaku dopuszczają się profanacji i często latem spożywają ją w drinkach - pół na pół z wodą gazowaną, lub colą i lodem.

Najlepsza, dwudziestoletnia Metaxa, znana jest jako Private Reserve i jest to odmiana najbardziej ceniona przez znawców.

Gatunki specjalne to: Metaxa Golden Age, Metaxa Centenary, Metaxa Golden Reserve, Metaxa Grand Olympian Reserve i Metaxa Rhodes.

 

Charakterystyczny smak anyżku nie każdemu odpowiada. Jednak ouzo to niewątpliwie jeden z klasycznych, greckich trunków. Podawany jest najczęściej z wodą i lodem oraz meze, czyli greckimi zakąskami. Grecy uwielbiają nad jedną szklaneczką ouzo spędzać nawet kilka godzin, dyskutując o wszystkim i o niczym, zagryzając każdy łyk nadziewanymi liśćmi winogron (dolmades), pomidorami, oliwkami, małymi greckimi mielonymi (keftedes) oraz innymi smakołykami.

 

Nie sposób wyobrazić sobie posiłku na Krecie, który nie zakończyłby się kieliszkiem tsikudii (raki).

 

 

 

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

 

Wypożyczalnia aut w Grecji | Wynajem samochodów na Krecie | Gavdos

Car rental in Greece | Kreta nieruchomości | Santorini | Rodos | Tahina

Kreta | Autoway | Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Przewodnik po Krecie

Grecja | Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Dom na Krecie | Korfu

Przepisy kulinarne | Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin

Tahini | Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

Greek Deli | All inclusive | Pitus | Ślub Kreta | Kreta 2013 | Peloponez

Chalkidiki | Wakacje Santorini | Taste of Greece | Greckie Delikatesy

 

 

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.