JAJKA ELAFONISSI

 

Jest to przepis autorstwa moich teściów, którzy bardzo zasmakowali w paście oliwkowej z ciemnych oliwek. Nazwa jest również ich autorstwa, gdyż plaża Elafonissi szczególnie przypadła im do gustu, a w jej rozgrzanym piasku można bez problemu ugotować jajka.
Pastę można przyrządzić własnoręcznie lub posłużyć się gotowym produktem.
 

 

Składniki:

  1. Jajka ugotować na twardo.

  2. Obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół. Ostrożnie wydrążyć żółtko i przełożyć do miseczki.

  3. Do czterech żółtek dodać 2 łyżeczki pasty z oliwek, łyżeczkę poszatkowanej natki pietruszki oraz 2 łyżeczki przetartej czerwonej papryki. Całość doprawić pieprzem, solenie nie jest konieczne, gdyż pasta z oliwek jest już dość słona.

  4. Masę nałożyć do wydrążonych białek. Całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.