BOUGATSA Z CHANII (Η μπουγάτσα)          

 

Bougatsa to słodka przekąska na bazie ciasta filo z miękkim serowym nadzieniem posypana cukrem i cynamonem. Najsłynniejszą bougatsą w Chanii jest ta firmowana przez rodzinę Iordanis, można ją kupić w kilku firmowych kawiarenkach w mieście oraz w Soudzie. Pakowana jest w charakterystyczny papier i sprzedawana na kilogramy. Przepis na nią jest dobrze strzeżony, a ja spróbuję zbliżyć się do oryginału :). Uwaga! Bougatsa szybko znika z talerza!

 

Składniki:

  • 0,4 kg mizithry (miękki kremowy ser owczo-kozi z Krety - zamiast niego można użyć ricotty)

  • 75g semoliny

  • 1 jajko (opcjonalnie, ja go nie dodałam by zachować biały kolor nadzienia)

  • 1/3 szklanki cukru (używać trzcinowego)

  • 1/2 szklanki mleka

  • 0,5 ciasta filo

  • 100g roztopionego masła lub oliwa

  • cynamon i cukier (nie puder) do posypania ciepłego ciasta

  • tłuszcz do posmarowania blaszki (masło lub oliwa)

 

  1. Połączyć ser z semoliną, cukrem oraz dodawać stopniowo mleko. Ilość mleka użyta w tym przepisie jest orientacyjna, gdyż zależy od konsystencji sera. Uzyskane nadzienie ma być kremowe, ale nie może być zbyt rzadkie.

 

  1. Jeśli używamy mrożonego ciasta filo należy postępować zgodnie z instrukcją rozmrażania podaną na opakowaniu. Można również zrobić ciasto własnoręcznie używając tego przepisu: http://www.przepisygreckie.pl/przekaski_kalitsounia.htm. Ciasto musi być cieniutkie, a  mrożone spełnia ten wymóg.

 

  1. Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą lub masłem. Rozłożyć 1 płat ciasta i posmarować je z góry oliwą lub rozpuszczonym masłem. Na tym płacie rozłożyć kolejny płat i tu wyłożyć nadzienie na grubość ok. 1cm na środek tego płata. Złożyć ten płat, w którym jest nadzienie i posmarować oliwą lub rozpuszczonym masłem z wierzchu. Tak złożone ciasto owinąć spodnim płatem ciasta i również jest dokładnie posmarować oliwą lub rozpuszczonym masłem. Przygotować tyle paczuszek na ile pozwoli na to ilość nadzienia.

 

  1. Paczuszki ułożyć na blaszkach posmarowanych oliwą lub masłem i wstawić na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180C. Zapiekać aż do uzyskania złotego koloru.

  2. Pokroić paczuszki na kwadratowe kawałki o boku ok. 3cm. Posypać z wierzchu cukrem i cynamonem. Serwować ciepłe. Gdy coś zostanie (rzadki przypadek), można przed kolejnym podanie podgrzać przez chwilę w kuchence mikrofalowej.

kontakt: e-mail: gosia@creteteam.com

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

Copyright © Crete Adventure Team

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.

 

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus