GRECKA PIZZA

 

 

Idealna przekąska na upalne letnie wieczory lub ciekawy pomysł na grecką kolację z przyjaciółmi. Ciasto na pizzę zawsze robię własnoręcznie i jest to jedyny znany mi przepis, dzięki któremu to ciasto zawsze wychodzi. Pizza ma być grecka, więc składniki będą dokładnie takie jak w sałatce greckiej – z pominięciem ogórka.

 

 

 

 

Składniki na ciasto (wychodzą 2 średniej wielkości placki):

  • 500g mąki (możliwie najlepszej jakości, w Grecji jest specjalny rodzaj do tego typu wypieków)

  • 7 łyżek oliwy z oliwek

  • 42g żywych drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • szczypta cukru
     

Pozostałe składniki:

  • 6-7 pomidorów (będą stanowić również podstawę sosu do pizzy)

  • 1 cebula (najlepiej czerwona)

  • 2 papryki (różnokolorowe)

  • ser feta

  • ser graviera/ser kefalotiri (opcjonalnie)

  • czarne oliwki

  • 2 ząbki czosnku

  • oregano, bazylia (najlepiej świeża), tymianek

  • oliwa


     

 

  1. Przygotowywanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie (100ml) z dodatkiem szczypty cukru.

  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z solą. Po środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy rozpuszczone drożdże. Brzegi tego zaczynu mieszamy delikatnie z mąką.

  3. Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłej miejsce na ok. 15 minut.

  4. Po tym czasie (gdy na rozczynie pojawią się bąbelki) całość mieszamy stopniowo dolewając oliwę oraz ciepłą wodę (nie powinno być więcej niż 150ml).

  5. Gdy ciasto uzyska jednolitą masę odstawiamy je pod ściereczką na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia

  6. Czas przygotować sos do pizzy - na początku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy w niedużym rondelku, dodajemy drobno posiekany czosnek, krótko go podsmażamy, dodajemy 2 rozdrobnione pomidory (bez skórki), tymianek, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dajemy rozdrobnione liście bazylii.

  7. Gdy ciasto będzie gotowe do dalszej obróbki, nagrzewamy piekarnik do 250C. Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt blaszki, w której będziemy piec pizzę.

  8. Foremkę wyłożyć ciastem, rozsmarować przestudzony sos pomidorowy.

  9. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pomidory (obrane ze skórki), pokrojone w paski papryki, cebulę pokrojoną w piórka. Na całości rozkruszyć fetę, przybrać czarnymi oliwkami, posypać startym serem graviera lub kefalotiri (opcjonalnie). Posypać oregano i skropić delikatnie oliwą.

  10. Piec ok. 15-20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku (250C), pamiętając o tym by było włączone również grzanie od spodu (można ją przenieść na ostatnie 5 minut na najniższy poziom piekarnika).

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.