PASTITSIO

 

Pyszna zapiekanka z makaronem, dobrze przyprawionym mięsem mielonym, zamknięta pod beszamelem. Najczęściej słyszanym wyjaśnieniem tej potrawy jest: „to taka moussaka z makaronem zamiast bakłażanów”. To prawda, ale pozostaje kwestia makaronu, gdyż taki rodzaj w Polsce jest mało znany. Tradycyjnie używa się długiego makaronu (o długości spaghetti), znacznie grubszego i z dziurką w środku. W Grecji nazywa się on po prostu „pastitsio” i występuje w różnych grubościach oznaczonych numerycznie. Jeśli nie mamy dostępu do oryginalnego makaronu można go zastąpić makaronem bucatini.



Składniki:
800 kg mięsa mielonego (jagnięcina lub wołowina)
2 duża cebula (drobno posiekana)
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
szczypta cukru
natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz, kumin, cynamon, oregano, majeranek

Sos beszamelowy:
85g masła
85g mąki
600 ml mleka
jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ser kefalotiri lub feta (opcjonalnie można zastąpić dowolnym serem)
 

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek. Po ok. 5 minutach smażenia dodajemy mięso, które smażymy do zbrązowienia.

  2. Dodajemy pomidory w puszce (jeśli są całe to kroimy na mniejsze kawałki) oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy odrobiną cukru (by potrawa nie była zbyt kwaśna ze względu na pomidory), kuminem, cynamonem (ok. pół łyżeczki), oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, dość często mieszając, aż do odparowania sosu.

  3. W osolonej wodzie z kropelką oliwy gotujemy makaron. Należy pamiętać by ugotować go al dente by nie rozpadł się całkowicie w czasie zapiekania.

  4. Przygotowujemy sos beszamelowy, który pokryje wierzch potrawy, chroniąc ją przed przypaleniem i dodając specyficznego smaczku. W większości miejsc, w których próbowałam dania z beszamelem, zachwiane są w moim odczuciu proporcje pomiędzy ilością beszamelu a istotą samej potrawy, przez co całość robi się nieco mdła. Polecam pokryć potrawę dość cienką warstwą sosu, ale do rzeczy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i całość mieszamy na gładką papkę. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprowadzić do temperatury wrzenia i odstawić do wystygnięcia. Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec dodać jajko i ser, całość dobrze wymieszać.

  5. I tu podobnie jak w przypadku moussaki polecam przyrządzenie dania w pojedynczych miseczkach, co znacznie ułatwi serwowanie dania i będzie bardziej eleganckie. Każdą miseczkę wykładamy ciasno makaronem, można zostawić odrobinę na cienką górną warstwę, następnie dodajemy warstwę mięsa i ewentualnie wykańczamy makaronem. Polewamy sosem beszamelowym.

  6. Wstawić pastitsio do rozgrzanego piekarnika (180-200C) i piec przez ok. 40 minut. Najlepszym znakiem będzie lekkie zbrązowienia sosu.

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.