KURCZAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO (Kοτοπιτα)

 

 

 

Grecy doszli do perfekcji w przyrządzaniu ciasta filo z przeróżnym nadzieniem. Najbardziej klasyczne jest nadzienie serowo-szpinakowe. Proponuję również wypróbować lekką wersję mięsną z nadzieniem drobiowo-cebulowym. Doskonale smakuje następnego dnia lekko podgrzana.

 

Składniki (taca 20x30cm, 6 słusznych porcji):

  • 1 kg kurczaka

  • włoszczyna jak na rosół (marchewka, pietruszka, por, seler)

  • 2 liście laurowe

  • skórka z 1 cytryny

  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę

  • 140g masła

  • 100ml mleka

  • 40g mąki

  • 1 jajko

  • 25g sera kefalotiri lub innego twardego sera

  • 200g ciasta filo (może być mrożone)

  • sól, pieprz

 

  1. Rozmrozić ciasto filo. Ciasto potrzebuje 2 godz.

  2. Kurczaka ugotować z włoszczyzną dodając skórkę z obranej cytryny i liście laurowe. Czas gotowania 1-1,30 godz.

  3. Gdy kurczak będzie już miękki i mięso lekko odchodziło od kości, należy go wyjąć i zachować ok. 400ml bulionu.

  4. Po wystygnięciu obrać kurczaka z kości i oddzielić skórę. Mięso pokroić w drobną kostkę. Doprawić do smaku.

  5. W rondelku roztopić część masła (40g) i dodać pokrojoną cebulę. Dusić aż do uzyskania miękkości (ok. 10 minut). Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia i powoli dodawać bulion oraz mleko, cały czas mieszając. Całość dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Postawić ponownie na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia. Odstawić.

  6. Po wystygnięciu dodać mieszankę do kurczaka i dobrze połączyć. Dodać rozbełtane jajo i ser starty na grubych oczkach. Wymieszać.

  7. Przygotować blaszkę o rozmiarach 20x30, posmarować ją masłem. Pozostałe lekko rozpuścić.

  8. Ciasto filo zazwyczaj występuję w rozmiarze ponad dwa razy większym niż przewidziany tu rozmiar blaszki, więc każdy z płatów przeciąć na pół. Po przecięciu powinno ich być co najmniej 8. Brać pojedynczo, a pozostałe w tym czasie przechowywać pod wilgotną ściereczką.

  9. Pierwszym płatem wyłożyć i posmarować z góry roztopionym masłem, tak zrobić z kolejnymi trzema płatami. Na ostatnim równomiernie rozłożyć farsz z kurczaka.

  10. Przykryć pozostałymi czterema płatami ciasta filo, każdy z nich smarując rozpuszczonym masłem. Wystające końcówki płatów ciasta zawinąć i całość z góry z posmarować masłem.

  11. Naciąć górne warstwy ciasta filo na 6 kawałków.

  12. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez ok. 50 minut w temperaturze 190'C, sprawdzając czy górne warstwy się za bardzo nie przypiekają. Koniecznie włączyć dolny grzejnik w piekarniku. Podawać lekko wystudzone.

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.