KLEFTIKO - MIĘSO PIECZONE Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FILO

(Αρνάκι κλέφτικο)

 

Słowo „kleftiko” oznacza „skradzione mięso”, a jego geneza sięga czasów greckiego powstania w 1821r., kiedy to górale – rozbójnicy, czyli kleftci ukrywali się w górach w czasie walk wyzwoleńczych spod jarzma Ottomańskiej niewoli. By przetrwać w trudnym terenie, powstańcy kradli owce i kozy, a ich mięso piekli przez wiele godzin w otworach w ziemi, dzięki czemu nie zdradzali dymem lub zapachem z pieczenia, miejsca swoich kryjówek. Tak przygotowane mięso mogło dusić się nawet przez 24 godziny i zawsze było gotowane, gdy wracali do swoich kryjówek.
Dziś przyrządza się to danie z dodatkiem warzyw i owinięte w ciasto filo (alternatywnie można zapiekać w pergaminie lub folii aluminiowej). Sam przepis może wydawać skomplikowany na pierwszy rzut oka, ale taki nie jest, a czas przygotowania składników wynosi 30 minut.
 

 

 

           Składniki (na 5-6 szt.):

  • 1 kg jagnięciny (dawniej pieczona była w jednym kawałku, dziś kroi się mięso w kostkę), mięso można zastąpić koźliną lub wieprzowiną

  • 4 marchewki

  • pół opakowywania mrożonego zielonego groszku

  • 4 ziemniaki

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 duże pomidory

  • 200g sera Kefalotiri lub innego twardego sera (pokrojony w kostkę lub starty na grubych „oczkach”)

  • 500g mrożonego ciasta filo

  • oregano

  • sól, pieprz

  • oliwa

  • sok z 1 cytryny

  • masło
     

  1. Rozmrozić ciasto filo (2 godz.).

  2. Mięso pokroić w kostkę. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Sok z cytryny wymieszać z 3 łyżkami dobrej oliwy. Polać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.

  3. Marchewki pokroić w talarki i razem z mrożonym groszkiem blanszować przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Podgrzać tłuszcz do smażenia i warzywa podsmażyć przez 10 minut. Odstawić do wystudzenia.

  4. Na patelni podsmażyć tłuszcz i usmażyć mięso do lekkiego zbrązowienia ze wszystkich stron. Dodać przeciśnięty (lub posiekany) czosnek, lekko posolić i odstawić.

  5. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Usmażyć we frytownicy przez 3-4 minuty.

  6. Pomidory (jeśli są twarde) sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na grube talarki. Przesmażyć przez chwilę na każdej ze stron.

  7. Blaszkę, na której będziemy zapiekać kleftiko posmarować tłuszczem i wykorzystać ją do przygotowania ciasta filo. Na każdą sakiewkę zużyjemy 2 płaty ciasta. Na blaszce rozłożyć pierwszy płat ciasta, posmarować go rozpuszczonym masłem i ułożyć drugi płat (może być mniejszy, ważne by środek był podwójny i sakiewka nie rozerwała się podczas zapiekania), posmarować ponownie roztopionym masłem. Na środku nakładać mięso, ziemniaki, marchewkę z groszkiem. Na górze położyć plaster pomidora i posypać serem. Brzegi ciasta połączyć i skręcić (ciasto powinno być na tyle elastyczne by się nie odkształciło). Całość posmarować stopionym masłem.

  8. Piekarnik rozgrzać do 200C. Kleftiko piec przez ok. godzinę, sprawdzając czy ciasto się nie przypieka. Serwować gorące, pachnące i chrupiące :)

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.