GOUVETSI (Γιουβέτσι)          

 

Gouvetsi to tradycyjne jednogarnkowe danie zapiekane w piecu. Istotnym składnikiem jest makaron kritaraki (orzo) wyglądający jak ziarenka ryżu. Występuje w dwóch wielkościach, ale różnica po ugotowaniu jest minimalna i wynosi ok. 3-4mm długości. Danie to można przyrządzić w oparciu o różne rodzaje mięsa - tradycyjnie występuje to wołowina, ale można użyć wieprzowinę, jagnięcinę, drób jak również krewetki. Efektem końcowym ma być rozpływające się w ustach mięso w gęstych pomidorowym sosie z tradycyjnym greckim makaronem.
 


Składniki:

 

  1. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć mięso tak by było lekko brązowe z każdej strony. Można je wcześniej zamarynować w oliwie z oregano.

  2. Przełożyć podsmażone mięso z patelni do naczynia, które można przykryć by pod wpływem własnej temperatury mogło jeszcze dochodzić.

  3. Na głębokiej patelni ponownie rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i ją zeszklić. Następnie przerzucamy tę cebulę do garnka z grubym dnem, dodajemy czerwone wino, pomidory (zarówno puree jak i z puszki), wszystkie przyprawy wymienione powyżej (z wyjątkiem soli) oraz mięso.

  4. Pozostawiamy na niedużym ogniu aż do uzyskania preferowanej miękkości mięsa (min. 1 godzina).

  5. Następnie danie solimy, dodajemy odrobinę cukru by kwaśność pomidorów nie była tak odczuwalna, dodajemy makaron. Całość mieszamy i zestawiamy z ognia, pozostawiając na kilka minut garnek pod przykryciem.

  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200C.

  7. Danie przekładamy bądź do jednego większego naczynia do zapiekania lub w mniejsze, w których danie będzie bezpośrednio serwowane.

  8. Przykrywamy i pieczemy przez ok. 50 min. aż do miękkości makaronu, który wchłonie część sosu pomidorowego.

  9. Na koniec można dodać pokruszoną fetę lub starty ser kefalotiri na wierzch potrawy.

  10. Serwować gorące i pachnące.

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.