WARZYWNA ZAPIEKANKA BRIAM, czyli grecka odpowiedź na ratatouille

(Briam)

 

 

Ta potrawa i jej wariacje znana jest w całej Południowej Europie – we Francji jako ratatouille, w Hiszpanii jako pisto czy tiella we Włoszech. Różni je głównie sposób przyrządzenia. W wersji greckiej jest to kolejna warzywna zapiekanka, która doskonale komponuje się z daniami z grilla.

 



Składniki:

  • 2 bakłażany, pokrojone w talarki

  • 2 cukinie, pokrojone w półksiężyce

  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę

  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w talarki

  • 3 różnokolorowe papryki, pokrojone w paski

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 3 duże pomidory, pokrojone w plastry

  • sól, pieprz, oregano

  • ser – mizithra lub feta (opcjonalnie)

  • oliwa
     

 

 

  1. Bakłażany lekko ugrillować – w piekarniku lub na patelni, należy pamiętać, że wchłoną dość dużą ilość oliwy. W piekarniku można przygotować je w lżejszej formie dusząc w mieszance wody z oliwą (patrz przepis na moussakę).

  2. Cebulę zeszklić, dodać przeciśnięty czosnek i całość przez chwilę podsmażyć.

  3. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą.

  4. Układamy wszystkie warzywa – kolejność dowolna. Ja na spód układam ziemniaki.

  5. Solimy, pieprzymy i dodajemy oregano oraz oliwę pomiędzy warstwami.

  6. Jeśli wybierzemy wersję z serem to posypuje całość z wierzchu, podlewamy wodą (ok. ½ szklanki).

  7. Całość zapiekamy przez ok. 2 godziny (w temp. 190C), aż do uzyskania pełnej miękkości ziemniaków.

  8. Ja preferuję tę przepis w wersji bardziej ratatouille, czyli potrzebuje te same składniki oprócz ziemniaków i sera.

  9. Wszystkie składniki (po ugrillowaniu bakłażanów) przekładamy do głębokiej patelni, na samym końcu dodając pomidory. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na lekkim ogniu przez ok. godzinę od czasu do czasu delikatnie mieszając. Zapach powinien dać nam znać kiedy potrawa będzie gotowa. Idealna do grillowanych mięs jak i do maczania chleba w powstałym sosie. Pycha!

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Przewodnik po Krecie

Grecja | Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Autoway | Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Greek Deli

Kreta | Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej | Kreta | Gavdos

Wakacje na Chalkidiki | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Tahini

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości | Tahina

Pitus | Wakacje Santorini | Taste of Greece | Greckie Delikatesy

Grecja 2013 | Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

Wypożyczalnia aut w Grecji | Wynajem samochodów na Krecie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.